Analóg mérőóra belső furatmérésre

Felépítés

A belső precíziós furatmérő egy összehasonlító mérőeszköz a belső méretek, többnyire a furatok mérésére.
A mérőfej egyik oldalán rögzített mérőütköző van felszerelve. Ez cserélhető, ezáltal beállítható a készülék mérési tartománya. Ily módon nagy mérési tartományok fedhetők le. A mérőcsap mozgása egy áttételen keresztül áthelyeződik a mérőóra mérőcsapjára. A furatmérő típusától függően a mozgatható mérőcsap útja 1-3 mm.

a) mozgatható mérőcsap
b) rögzített mérési ütköző
c) rugalmas tartóhíd
d) tengely
e) a mérőcsap mozgását elterelő kar

Előbeállítás

A belső precíziós furatmérővel nagyon alacsony hibahatárral történő mérés lehetséges, feltéve, hogy az előbeállítás és a mérés helyesen történik. Használat előtt az eszközt az alábbiak szerint szükséges beállítani:
Az állítható mérőcsapot úgy helyezzük el, hogy a mérőfej hossza a lehető legközelebb álljon a mérendő mérethez. A mérőórát egy kis feszítéssel (kb. 1-2 fordulattal) tegyük a helyére.
Mivel a mérőóra csak egy ismert dimenziótól való eltérést határoz meg, a pontos belső méretet egy referencia méret segítségével kell meghatározni. A referencia méretet adhatja például egy mikrométer, beállító gyűrű vagy más eszköz.

Mérés

A mérőfej központosítása a mozgatható mérőcsap segítségével történik. Vízszintes helyzetben a mérőfejet kézzel kell beállítani, hogy megtaláljuk a fordulási pontot: a mikrométert kissé előre-hátra kell forgatni, amíg a mérőóra mutatójának maximális értéke (fordulási pont) meg nem jelenik. Ez az a mért érték, amelyet keres.

a) Állítsa a furatmérőt az összehasonlító méretre a beállító gyűrűvel vagy más beállító eszközzel; Állítsa nullára a mérőórát
b) Helyezze a mérőfejet a furatba; Határozza meg a furat méretét a mutató megfordulási pontján; Olvassa le az eltérést

Kiértékelés

A mért értéket most össze kell hasonlítani az előre beállított referencia értékkel. Ha a mutató megfordulási pontja a skálán a 0 után van, akkor a méret kisebb. Így a mért értéket kivonjuk az összehasonlító méretből. Ha a megfordulási pont 0 előtt van, a méret nagyobb, és a mért érték hozzáadódik.
Mért változó = összehasonlító érték – mért érték
Példa:
A belső furatmérőt 70 mm-re állítottuk be, és 0,02 mm-es eltérést mértünk. A furat átmérője ezért 70 mm – 0,02 mm = 69,98 mm.

 

Analóg mérőórák furatméréshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 6 =