A 10 legjobb méretmérő eszköz, amelyre minden induló gépműhelynek vagy gyártónak rendelkeznie kell. Az induló cégeknek gyakran nehéz tudni, hogy mely eszközök lesznek a legfontosabbak a mindennapi munkavégzéshez.  Gyakran kérdezik tőlünk, hogy melyek a legszükségesebb mérőműszerek egy új gépműhelyhez. Ha egy drága CMM vagy képfeldolgozó rendszer beszerzését nem tudják kivitelezni, akkor ezek azok az eszközök, amelyekkel minden gépműhely minőségügyi osztályának rendelkeznie kell. A minőségellenőrzés elvégzéséhez, hogy időben lépést tarthasson a termelési szintekkel!

 

Egy jó ellenőrző osztálynak mindig házon belül kell rendelkeznie a legalapvetőbb mérőeszközökkel. A kéziszerszámok megfizethető és hatékony módja a mérések elvégzésének, ezért mindenképp győződjön meg arról, hogy kézi mérőeszközöket is vásárol gépműhelye számára.

 

A kéziszerszámok nagyszerű módja annak, hogy pontosak legyenek, miközben megfizethetőek. Lefedik a legtöbb alkalmazást, és megfelelő használat esetén nagy pontossággal rendelkeznek, ezért nélkülözhetetlen a precíziós munkavégzéshez.

 

Minden vállalkozásnak szüksége van egy jó szerszámkészletre, és fontos, hogy megfizethetőek legyenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük a 10 legfontosabb méretellenőrző eszközt, hogy tudja, mikre lehet szüksége munkája során.

Tolómérők, digitális és analóg kivitelben, illetve műhely körülmények közé vannak kifejezetten fejlesztett műhelytolómérők is szintén analóg és digitális kivitelben egyaránt. Egyes eszközeink rendelkeznek por-valamint vízállósági tanúsítvánnyal. Valamint nem elhanyagolható tényező az sem, hogy Asimeto merőeszközeink mellé tudunk gyártó kalibrációs bizonyítványt biztosítani.

Nagy választékban kaphatóak még mikrométerek is analóg valamint digitális kivitelben, de nélkülözhetetlen kellék lehet még egy gépműhely számára a mélységmérő amely külön eszközként is kapható, vagy integráltan egyes mikrométereinken. Amennyiben pedig kalibrálni szeretné digitális merőeszközeit ezt az igényt is ki tudjuk szolgálni, ugyanis számos merőhasáb és etanol készlet kapható oldalunkon. Ha pedig csak gyors szögmérésre kerülne a sor tudjuk javasolni szögmérőinket, de erre a célra hegesztő üzemeknek ideális lehet a hegesztési varratmérő sablonjaink.

 

A mikorméterek olyan eszközök, amelyek a céltárgy méretét bezárva mérik. Egyes modellek még 0.01 mm-es egységekben is képesek méréseket végezni. Általában a „mikrométer” kifejezés a külső mikrométerekre vonatkozik. Számos más típusú mikrométer is létezik a különböző mérési alkalmazások szerint. Ilyenek például a belső mikrométerek, a furatmikrométerek, a csőmikrométerek és a mélységmikrométerek. Az évek során a digitális mikrométerek egyre elterjedtebb szabványokká és hihetetlenül népszerűvé váltak.

A mikrométerek sokféle változatban kaphatók. A legnépszerűbbek a digitális mérőórák, amelyek nagy pontossággal képesek mérni, és azonnali visszajelzést adnak a leolvasásokról a munkafolyamat során, így nem kell hosszas másodperceket tölteni a leolvasással, könnyedén el tudjuk dönteni hogy megfelelő e az adott tárgy atmérője, furatja.

A kis távolságok mérésére használt szabványos mikrométer úgy képzelhető el, hogy milliméterenként két menettel rendelkezik. Egy teljes fordulat fél mm-rel átmozgatja az orsót, és a hüvelyeken lévő 1 mm-es vonalak 0,5/0 felosztással vannak beosztva, hogy megkönnyítsék a pontos mérést minden tapasztalati szintű felhasználó számára.

A tolómérők: Precíziós műszerekkel mind a belső, mind a külső távolságokat rendkívüli pontossággal mérik. Az itt bemutatott példák közé tartoznak a digitális tolómérők, amelyek kiolvasó képernyővel rendelkeznek, amely hüvelykben vagy milliméterben jeleníti meg a méreteket egy könnyen hüvelykes beosztású skálán; Vannak hagyományos számlapos modellek is azok számára, akik régebbi technológiában bíznak! Ezt a típusú műszert korábban előnyben részesítették, mert nincs szükség akkumlátorra és így barmikor bármeddig használható, ellenben a digitális mérők előnye, hogy a kijelző és a gomb lehetővé teszi a mérések leolvasását hüvelykben vagy milliméterben, így sokkal könnyebbé válik minden olyan felhasználó számára, akik gyorsan át akarják váltani a mért értéket.

A mérőblokkok precíziós méretek ellenőrzésére szolgáló rendszerek. Az egyedi mérőtömb egy fém vagy kerámia blokk, amelyet precíziós köszörüléssel és meghatározott vastagságra lapoltak. A mérőblokkok szabványos hosszúságú blokkkészletekben kaphatók. Használat közben a tömbök egymásra vannak rakva, hogy a kívánt hosszúságot elérjék.

A tűs mérőeszköz nagyszerű eszköz a fém lyukak fúraténak vizsgálatára. Általában “Go-No Go” jelzők előállítására használják, amelyek egy gyors leolvasással gyorsan minősítik a furat méretét és mélységét, különösen akkor, ha pontos adatokra van szüksége a mély furatok egyenességéről vagy más összetett jellemzőkről, például a többlyukú lyukasztóprésekről. A tűs mérőeszközök a minőségi folyamat szerves részét képezik, amely biztosítja a folyamatok vagy akár a különböző gyártók közötti felcserélhetőséget. Nem hagyományos értelemben vett méretinformációt ad vissza, hanem azt adja vissza, hogy egy munkadarab elfogadható (az alkatrész használható) vagy pedig bizonyos méretek tekintetében nem megfelelő.

A menetmérő egy vagy kétvégű komplett belső menet, amely egy fogantyúból és menetes mérőelemből vagy elemekből áll. A menetes „Go” mérőműszer ellenőrzi a minimális főátmérőt és a minimális emelkedési átmérő méretet egy alkatrészben.

A gránit vizsgálóasztal egy sík és stabil felület, amellyel precíz méréseket lehet végezni. Gyakran ez a fő vízszintes sík minden munkája során, ami azt jelenti, hogy az egyik oldalnak mindig rendkívül simának kell maradnia, ugyanis a gránit ellenőrző táblázatot gyakran használják kiindulási pontként, hogy a későbbiekben ráhelyezzék a szerszámokat.Az ellenőrző asztalok a precíziós méréstechnikában elterjedt eszközök, és gyakran rögzítési pontokkal vannak ellátva, így egy gép integrált szerkezeti eleme lehet, például koordinátamérő gép, precíziós optikai egység vagy más nagy pontosságú tudományos és ipari gép. A lemezek általában négyzet vagy téglalap alakúak, bár bármilyen alakra vághatók.

A magasságmérő olyan mérőeszköz, amely tárgyak magasságának meghatározására és a megmunkálandó tárgyak kijelölésére szolgál. Ezek az eszközök függőleges távolságokat állíthatnak be vagy mérhetnek; éles pontjaik vannak, így könnyedén megjelöli a hozzájuk mért munkadarabokat, mindössze egyetlen mozdulattal a pontjától! A magasságmérővel megmérhetjük egy objektum magasságát, az alsó oldalát nullapontként használva. A digitális mérőműszer közvetlenül megjeleníti ezt a mérést, vagy használhatja a referenciatábláját, és nullázhat olyan helyeken, ahol a pontosság érdekében a munka során mérésre van szükség. A digitális magasságmérők a legjobb megoldás a mérések leolvasására, mivel jól láthatóan jelenítik meg azokat, és megnyomásával metrikus vagy angolszász formában is megjeleníthető. A tárcsajelzők mechanikus tárcsát használnak jelzőtűvel, amely megkönnyíti a leolvasást messziről is! Ezek az egységek általában más műszerekkel, például vonalzókkal és időmérő eszközökkel együtt érkeznek

Az indikátor kifejezést olyan különféle műszerek leírására használják, amelyek kis távolságokat mérnek és felerősítenek a könnyebb megtekintés érdekében; ide tartoznak például az optikai mikroszkóp vagy a radarpisztoly. Maga a szó az eszközök mögött rejlő fogalomból ered – vagyis olyasmit jelez, amit szabad szemmel segítség nélkül nem észlelhet. Az indikátorok nagyon hasznos eszközök az ellenőrzések során a tűrés eltéréseinek ellenőrzésére. Sok más olyan helyzet jelzésére is használhatók, amikor kis méreteket kell regisztrálni vagy megjeleníteni, gyakran magasságmérőkkel együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =